Μίλησαν για μένα

Η Ρίκη Ματαλλιωτάκη "γδύνεται" για χατίρι μου...
από το blog του Άσκαρ

Το τελευταίο της μυθιστόρημα, "Στων μελτεμιών τις ράχες", αποτέλεσε και την αφορμή για τη συνέντευξη που ακολουθεί...
Άσκαρ: Δεν μου λες ρε Ρίκη, πότε καυλώνεις περισσότερο; Όταν διαβάζεις ή όταν γράφεις βιβλία;Ρίκη: Άσκαρ, καύλα νιώθω και στις δυο περιπτώσεις, και όταν διαβάζω, δηλαδή, και όταν γράφω, μόνο που θα σε απογοητεύσω, είναι μια καύλα εντελώς διαφορετική από αυτή που υπονοείς εσύ πονηρούλη.Αυτήν την αφήνω για άλλες ώρες, και δεν μπερδεύω τη μια με την άλλη.


Γράφει η Ελένη Πλαγιωτάκη-Σαατσάκη

Η Ρίκη Ματαλλιωτάκη...


 Στων Μελτεμιών τις Ράχες!
Πόνος, μυστικά και αλήθειες που έπρεπε να μείνουν μακριά απ’ το φως, έκρυβε η ψυχή του.
Η Ρίκη Ματαλλιωτάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου μεγάλωσε και συνεχίζει τα πατήματα της ζωής της. Είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Πολυγραφότατη, φιλοσοφημένη μα και με ευαισθησία στη γραφή της, η συγγραφέας τολμά και μιλά με γλώσσα ωμή, καθαρή, αφτιασίδωτη. Μαστόρισσα του λόγου, αναγνωρισμένη η Ρίκη Ματαλλιωτάκη δίνει στον αναγνώστη μέσα από την τέχνη του λόγου της το εισιτήριο για εσωτερική αναζήτηση και προβληματισμό, χαρίζοντάς του ταυτόχρονα αναγνωστική απόλαυση μέσα από την αισθητική του γραπτού της.

Ενα ταξίδι έως τον κόκκινο παράδεισο της αγάπης
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Ρίκης Ματαλλιωτάκη

Σημαντική είναι η ανταπόκριση του κοινού στο νέο βιβλίο της Ρίκης Ματαλλιωτάκη «Στον κόκκινο παράδεισο της αγάπης» που κυκλοφορεί από τις ε κ δ ό σ ε ι ς Δωρικός.Την βασανίζουν και βασανίζει, την πνίγουν και πνί-γει, την πληγώνουν και πληγώνει, την εγκαταλείπουν και εγκαταλείπει, την ερωτεύονται και ερωτεύεται....Στον αέναο κύκλο του θανάτου και της ζωής μια γυναίκα αναζητά τη λύτρωση.Μια κολασμένη ψυχή στροβιλίζεται στο σύμπαν ως να φτάσει στον κύκλο της τελικής κάθαρσης.

Στον κόκκινο παράδεισο της αγάπης...Αγάπη... αέναη, αέρινη, παντοτινή στους αιώνες σαν τη γαλαξιακή σκόνη που ενώνει τ' άστρα και γαλατώνει τον ουρανό...Σαν το μέλι που μελώνει το ζυμάρι, σαν το νερό που γλυκαίνει τη δίψα, σαν τον αέρα που λεφτερώνει τα πουλιά, σαν το κύμα που αγκαλιάζει την ακρογιαλιά, σαν το τραγούδι που συντροφεύει το δάκρυ, σαν την πορφύρα που λαμπραίνει τη φορεσιά... σαν τη φωτιά που καταπίνει το κούτσουρο...Τούτο το βιβλίο της Ρίκη Ματαλλιωτάκη σε ταξιδεύει στον αδιερεύνητο λαβύρινθο της αγάπης, αγγίζει την ουσία της, εξερευνά τη γέννησή της και μάταια ψάχνει να βρει το θάνατό της.Λες κι η αγάπη είναι ουσία ανεξάρτητη από τις υπάρξεις, παίζει μαζί τους, άλλοτε τις αγκαλιάζει με αέρινο σύνεφο κι άλλοτε τις πνίγει στον καημό, στον καημό που δεν λυτρώνεται ούτε πέρα από το θάνατο μα στοιχειώνει και πάντα ψάχνει τη ξαναγεννημένη ύπαρξη για να ενσαρκωθεί και να εκπληρώσει το στόχο της , να εισχωρήσει και να χαθεί στα πυρακτωμένα μονοπάτια του κόκκινου παράδεισου της...


Ρίκη Ματαλλιωτάκη & Βένη Παπαδημητρίου: Δύο φίλες με διπλές ιδιότητες, αλληλο-συνεντευξιάζονται


«Στον Κόκκινο Παράδεισο της Αγάπης» μας οδηγεί το νέο Μυθιστόρημα της Ρίκης Ματαλλιωτάκη 0